Stari starši in vnuki

Na Ljudski univerzi Koper smo junija 2008 pričeli triletni projekt, ki smo ga v partnerstvu s še šestimi organizacijami za izobraževanje odraslih iz Slovenije poimenovali »Stari starši in vnuki«.

Na Obali so vanj vključeni dijaki Gimnazije Koper in gimnazije z italijanskim učnim jezikom Gian Rinaldo Carli, ki so prevzeli vlogo učiteljev. Njihovi učenci so starejši odrasli, ki si želijo spoznati skrivnosti računalnika. Učijo jih, kako se priključiti na svetovni splet, kako uporabljati e-storitve in kako se sporazumevati po elektronski pošti. Učenje poteka v slovenščini in v italijanščini. Tudi gradivo in spletne vsebine so v obeh jezikih, ki se uporabljata na Obali.

Dijaki se najprej pod vodstvom izkušenega pedagoga in računalniškega mojstra usposabljajo za delo s starejšimi. V posebnih delavnicah spoznavajo izobraževalne značilnosti starejših učencev in načine, kako jim predstaviti posamezne vsebine.

Potem na individualnih urah skupaj s seniorji spoznavajo virtualne muzeje, e-trgovine, lokalne e-časopise, izvedo, kaj se dogaja na Obali. Naučijo se, kako kupiti vstopnico in celo letalsko karto kar iz domačega fotelja. Seniorji se učijo v njim lastnem ritmu in v skladu z lastnimi sposobnostmi. Vaje in domače naloge delajo po navodilih dijakov samostojno doma ali v Središču za samostojno učenje. Tu jim na pomoč, če je potrebno, priskočijo posebej usposobljeni mentorji.

Za premagovanje morebitnih strokovnih in didaktičnih zadreg dijake spremljata dva mentorja, andragog in učitelj računalništva.

Cilj projekta je seveda izboljšati računalniško pismenost starejših za njihovo enakopravnejše vključevanje v informacijsko družbo in aktivno državljanstvo. Nadvse pomemben pa je tudi koncept prostovoljnega dela mladih in medgeneracijskega sožitja. Verjamemo, da je prav informacijska tehnologija eden od mostov, ki bodo združili mlajše in starejše. Mladi namreč pomagajo starejšim stopati v korak s časom preko medija, ki ga najbolje obvladajo – računalnika.

V projektu so nastali priročnik s praktičnimi didaktičnimi nasveti za dijake-učitelje, priročnik za seniorje-učence ter lokalno obarvane spletne vsebine.

Klik na celotno publikacijo v novem oknu  Za priročnik v PDF obliki kliknite na to povezavo.

Lokalno obarvano e-gradivo E-stari starši in vnukiE-gradivo italijanščini pa je na voljo na tem naslovu: E-nonni e nipoti . Descrizione del progetto “Nonni e nipoti”.

Partnerji v projektu:

Ljudska univerza Jesenice, Ljudska univerza Kočevje, Ljudska univerza Ptuj, RIC Novo mesto, Ljudska univerza Slovenska Bistrica, Agora d.o.o.

Izvedbo projekta ter pripravo gradiv omogočata Ministrstvo za šolstvo in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

      

——————————————————————————
Arhiv novic:

februar, marec, april 2011

13 dijakov koprskih gimnazij s slovenskim in italijanskim učnim jezikom uči seniorje uporabe interneta, elektronske pošte in e-storitev.
Poglejte nekaj utrinkov z letošnje, zadnje izvedbe.

  

  

   

  

  

 

______________________________________________________________________________

januar 2011
Pričenja se zadnja izvedba projekta Stari starši in vnuki. Pričeli smo jo po tradiciji z usposabljanjem dijakov, ki se  bodo prvič soočili z izzivi pedagoškega poklica. Pogovarjali smo se o medgeneracijskih razlikah.

______________________________________________________________________________

december 2010

V okviru projekta “Stari starši in vnuki” je nastalo gradivo za samostojno učenje uporabe bankomata. Namenjeno je predvsem starejšim odraslim, ki do sedaj te storitve bank niso uporabljali. Verjamemo pa, da bodo v njem našli kakšno koristno informacijo tudi izkušeni uporabniki.

Klik na gradivo.

 

 

________________________________________________________________________________

maj 2010

Zaključila se je tudi letošnja izvedba medgeneracijskega projekta “Stari starši in vnuki”. Na kratki svečanosti so udeleženci naredili inventuro doseženih rezultatov.

S klikom na to povezavo si oglejte seniorje in dijake med učenjem interneta in na zaključni slovesnosti.

________________________________________________________________________________

marec 2010

Prva skupina “starih staršev” v marcu zaključuje svoje tečaje interneta. Naši mladi učitelji pa nadaljujejo z delom tudi v aprilu. Se želite tudi vi vključiti v ta medgeneracijski projekt in se brezplačno naučiti uporabe interneta in elektronske pošte? Pokličite nas za vpis! S klikom na razglednico pa si oglejte mladino in seniorje v akciji!

_______________________________________________________________________

januar 2010

Dijaki Gimnazije Koper in gimnazije z italijanskim učnim jezikom Gian Rinaldo Carli bodo starejše učili brskanja po internetu, branja spletnih časopisov, spletnega nakupovanja in uporabe drugih e-storitev.

15. januarja 2010 se pričenja drugo leto izvajanja projekta Partnerstva »Stari starši in vnuki«. Začeli ga bomo s promocijskim in animacijskim seminarjem za dijake-učitelje. Dijaki se bodo pod vodstvom izkušene pedagoginje in računalniškega mojstra usposabljali za delo s starejšimi. Februarja in marca pa bodo starejše učence v individualnih tečajih učili uporabe interneta in elektronske pošte.

Oglejte si utrinke z lanskoletnih usposabljanj.

Animacijski plakat za mlade učitelje Gimnazije Koper

Animacijski plakat za mlade učitelje gimnazije GianRinaldo Carli

________________________________________________________________________
maj 2009  

PODELITEV PRIZNANJ 22 SENIORJEM IN 11 DIJAKOM OB ZAKLJUČKU PROJEKTA ‘STARI STARŠI IN VNUKI 2009’

Na Ljudski univerzi Koper se je s kratko svečanostjo zaključil prvi sklop izobraževanj v okviru projekta “Stari starši in vnuki”. Podelili smo diplome vsem sodelujočim. V letu 2009 je sodelovalo 11 prostovoljcev – dijakov koprskih gimnazij s slovenskim in italijanskim učnim jezikom, ki so v individualnih tečajih učili  22 “starih staršev” brskanja po internetu, uporabe e-storitev in elektronske pošte. Oglejte si nekaj fotografij z zaključka in z usposabljanj.