V načrtovanju aktivnosti v sklopu Erasmus+ KA1 projekta z naslovom Sodobno središče za samostojno učenje – pot do vključujoče, digitalne in trajnostne skupnosti smo na Ljudski univerzi Koper kot dober primer prepoznali organizacijo Escola Básica dos 2.º e 3.º Ciclos Torre iz Madeire. Po vzpostavljenem stiku in večmesečnem medsebojnem spoznavanju ter usklajevanju aktivnosti smo med 13. in 18. majem 2024 izvedli mobilnost na njihovi organizaciji v mestu Câmara de Lobos.

Sledenja na delovnem mestu so se udeležile tri strokovne delavke (organizatorke  izobraževanja odraslih in karierne svetovalke), ki pri svojem delu vsakodnevno svetujejo učečim se ter jim nudijo oporo na njihovi učni poti. Pri njih so se seznanjale z različnimi IKT rešitvami za učeče se, spoznavale njihovo delo prek spletnih učilnic in spletna gradiva, ki jih pri tem  porabljajo. Še posebej so se osredotočale na njihove načine dostopanja do ranljivih ciljnih skupin. Organizacija gostiteljica namreč v veliki meri dela s prebivalci s podeželskih območij, priseljenci in osebami z nizko motivacijo. Tako so na sledenju iskale ideje za nove načine dostopanja do skupin z manj priložnostmi ter za nadaljnjo komunikacijo z njimi (vzpostavljanje prvega stika, motiviranje v učnem procesu, spremljanje napredka in rezultatov).

Med šest dnevnim obiskom so poleg šole gostiteljice udeleženke aktivno sodelovale na mednarodnem forumu (Reflection Forum, Adult Education and Training and the added value of the ERASMUS+ program), na katerem so predstavile Ljudsko univerzo Koper, naše udejstvovanje na Erasmus področju ter podrobneje osvetlile trenutni Erasmus+ projekt z njegovimi pričakovanimi rezultati in učinki.

Dostopnost