Mediji o nas

Prispevki v medijih in izjave za javnost

2022

Ljudska univerza Koper z novo grafično podobo

Ljudska univerza Koper se je ob svoji 60 letnici delovanja odločila, da osveži svojo grafično podobo… Razgovor  z direktorico Tino Rožac na Radiu Capris.

Radio Capris, Aktualno, 7. 9. 2022

Na intervju

Tudi v Kopru veliko zanimanja in slabe volje zaradi digitalnih bonov

Radio Koper, 22. avgust 2022

Ljudska univerza Koper je zjutraj sprejemala prijave za izobraževanje na področju digitalnih kompetenc. S tečaji v okviru javnega razpisa neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let in več za pridobitev digitalnega bona, bo začela septembra.

Na prispevek

Podobno kot v drugih krajih po državi, je tudi v slovenski Istri med starejšimi veliko interesa, da bi unovčili digitalne bone.

A predpogoj za to je obiskovanje računalniškega tečaja.

Primorska kronika, 22. avgust 2022 na 2:13

Na prispevek

Ljudska univerza Koper bo izvajala izobraževanja za pridobitev digitalnih bonov

Radio Capris, 4. avgust 2022

Ljudska univerza Koper je bila uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje neformalnih izobraževanj za odrasle nad 55 let na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za pridobitev digitalnega bona ’22 in so za udeležence brezplačna. 

Na članek

Starejši v nizkem štartu: Obvezne tečaje bo izvajala Ljudska univerza Koper, mest je malo!

Regional Obala, 4. avgust 2022

Služba vlade za digitalno preobrazbo je skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih.

Na članek

Naj bo vedno radovedno!

E-novičke ACS, 1. julij 2022

Tudi letos smo na LU Koper hvaležno sodelovali na tako zanimivem in vključujočem projektu, ki ga usklajuje ACS. Z njim vsi sodelujoči opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja; v vseh življenjskih obdobjih. 

Na novico

Zaposlitev v kulturi – prava odločitev zame?

Kulturalist, marec 2022

Svetovalna središča za izobraževanje odraslih (ISIO) nudijo brezplačno svetovalno podporo vsem vam odraslim, ki se želite vključiti v različne formalne in neformalne oblike izobraževanja. Dobrodošli ste vsi, ki načrtujete svojo kariero.

Na članek (str. 15, 16)

60 let Ljudske univerze Koper

Kulturalist, januar 2022

Leto 2021 ima za Ljudsko univerzo Koper prav poseben pomen – obeležuje namreč šest desetletij obstoja, šest desetletij uresničevanja potencialov in razvoja posameznikov, šest desetletij deljenja znanja in krepitve kompetenc.

Na članek (str. 11, 12)

2021

Ko bom velik/velika, bom …

Solni cvet št. 54, december 2021

Nemalokrat smo otroku zastavili vprašanje: »Kaj boš, ko boš velik?« Mlajši otroci kar izstrelijo odgovor: gasilec, pilot, učiteljica … Malo starejši so bolj zadržani in na vprašanje težje odgovorijo.

Na članek (str. 23)

Ljudska univerza Koper praznuje 60 let

Primorska kronika, 28. december 2021

Leto, ki se počasi izteka ima prav poseben pomen za Ljudsko univerzo Koper, saj obeležuje šest desetletij obstoja.

Na prispevek (od 7:50 dalje)

60 let Ljudske univerze v Kopru

Tuttoggi, 10. december 2021

Slavnostna prireditev v koprskem gledališču ob šestdesetletnici ustanovitve Ljudske univerze Koper.

Na prispevek

Učili so brati in pisati, zdaj opismenjujejo digitalno

Primorske novice, 8. december 2021

Petindvajsetega decembra 1961 so z odločbo Občinske skupščine Koper ustanovili Ljudsko univerzo Koper in njeno poslanstvo se, čeprav je skupščino zamenjala občina, v vseh teh letih ni veliko spremenilo.

Na novico

Naj bo vedno radovedno!

E-novičke ACS, 8. oktober 2021

Leta 2021 LU Koper zaznamuje kar tri pomembne mejnike. Praznujemo 60 let razvoja, uvajanja in izvajanja raznovrstnih izobraževalnih programov za odrasle, 20 let delovanja Svetovalnega središča ISIO in začetek stabilnega financiranja svetovalne dejavnosti v okviru javne službe v IO.

Na novico

Praznujte 60. obletnico Ljudske univerze Koper

KP MOK, julij 2021

Ste tudi vi eden od skoraj 4.000 posameznikov, ki so se lani izobraževali na Ljudski univerzi Koper ali tam poiskali nasvet v zvezi z izobraževanjem in razvojem kariere? Ljudska univerza Koper je že od leta 1961 osrednje izobraževalno, svetovalno in informacijsko središče za izobraževanje odraslih v slovenski Istri.

Na članek (str. 22)

Brezplačno učenje za osebni in karierni razvoj

Bobnič, julij 2021

Ljudska univerza Koper na območju obalno-kraške regije nadaljuje s projektom izobraževanja zaposlenih in brezposelnih, ki so starejši od 45 let. Namen učenja je prispevati k večji vključenosti odraslih v vseživljenjsko izobraževanje, izboljšanju kompetenc, ki jih potrebujemo pri delu, razvoju kariere in za osebni razvoj oz. boljšo zaposljivost.

Na članek

Ljudska univerza Koper že 60 let sopotnica občanov

Radio Koper, 6. april 2021

Njeno poslanstvo in vsebina številnih programov sta se skozi desetletja prilagajala zahtevam in potrebam okolja. Programe LU na leto povprečno obišče okoli 2000 odraslih. Zadnje leto pa je zaposlene k prilaganju vsebin spodbudila tudi epidemija.

Na članek

2020

Informiranje in Svetovanje v Izobraževanju Odraslih

Info ISIO, 2020-2021

Svetovalna središča za izobraževanje odraslih (ISIO) nudijo brezplačno svetovalno podporo vsem vam odraslim, ki se želite vključiti v različne formalne in neformalne oblike izobraževanja. Dobrodošli ste vsi, ki načrtujete svojo kariero, tisti, ki se že izobražujete, pa potrebujete kakršen koli nasvet ali pomoč v zvezi s tem ter vsi, ki ste izobraževanje že zaključili in se sprašujete kako naprej.

Na novici

Brezplačno svetovanje pri kariernih dilemah

Bobnič, december 2020

Pri izbiri izobraževanja ali karierne poti se velikokrat znajdemo na razpotju in takrat so zelo priročni nasveti strokovnjakov. Tovrstno pomoč brezplačno nudijo v Regionalnem svetovalnem središču Koper, ki deluje na Ljudski univerzi Koper, svojo dejavnost pa opravlja tudi v Izoli in Luciji.

Na novico

Iz prakse

E-novičke ACS, oktober 2020

Koprsko svetovalno središče je novo izobraževalno sezono začelo z zanimivim in povezovalnim dogodkom Obalni kadrovski izzivi, ki so ga 24. septembra 2020 v naravnem rezervatu Škocjanski zatok Koper pripravili v sodelovanju z Regijsko organizacijo zahodne Slovenije, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Na novico

Učinkovito odzivanje na spremembe zahteva nove pristope v podjetjih

Radio Koper, 25. september 2020

Kadroviki vidnejših obalnih podjetij so se na povabilo koprske ljudske univerze in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije srečali na posvetu v Kopru. Osvetlili so pomen kadrovske strategije in dobili priložnost, da spoznajo dobre prakse, ki so jih podjetja vzpostavila v času epidemije koronavirusa.

Na novico

2017

Naj se vaša nova karierna pot začne na Ljudski univerzi Koper

Primorske novice, avgust 2017

Preberite si o srednješolskih programih na LU Koper in možnostih sofinanciranja (klik na sliko za povečavo).

Foto razstava Šentmar

Primorska kronika, junij 2017

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja 2017 smo v sodelovanju z Dnevnim centrom Šentmar Koper v koprski Armeriji postavili razstavo ob koncu tečaja digitalne fotografije.

Na prispevek (od 12:18 dalje)

Otvoritev Tedna vseživljenjskega učenja

Poročila ob petih, RTV SLO, maj 2017

Prispevek otvorirve TVU 2017 si lahko ogledate na RTV Slovenije.

Na prispevek (od 10. minute)

Otvoritev Tedna vseživljenjskega učenja

Primorska kronika, RTV Koper – Capodistria, maj 2017

Prispevek otvoritve TVU 2017 si lahko ogledate na RTV Koper – Capodistria.

Na prispevek (od 9:41)

2016

Papilot do znanja na Ljudski univerzi Koper

Primorske novice, marec 2016

Skupina fantov in deklet iz koprske enote Papilot je začela s ciklusom izobraževalnih obiskov Središča za samostojno učenje na Ljudski univerzi Koper. Brezplačno pridobivanje znanja pod vodstvom mentorja, kar sicer omenjeno središče nudi vsem obiskovalcem, jim ta čas omogoča odkrivanje skrivnosti in zanimivosti digitalne fotografije ter prednosti uporabe mobilnih telefonov. V načrtu imajo tudi pripravo samostojne razstave ter izdelavo video izdelka. S pomočjo e-gradiv središča bodo tudi osvežili znanje nekaterih tujih jezikov ter se pobliže spoznali z informacijsko komunikacijsko tehnologijo. Nekateri so v obvladovanju računalnika že pravi mojstri, vsi pa se veselijo tedenskega obiska središča, iz katerega odhajajo bogatejši za nova spoznanja.

2015

Pomoč mladih aranžerk za lepše koprske vitrine

Primorske novice, december 2015

Ljudska univerza Koper je v sodelovanju z zavodom Otok Koper koprskim trgovcem in gostincem priredila delavnico aranžiranja izložb, na katerih so udeležencem svoje strokovno znanje predale profesorice in dijakinje aranžerskega oddelka Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Na novico

Center medgeneracijskega učenja

RTV Koper Dobro jutro, november 2015

Prisluhnite pogovoru na oddaji Dobro jutro, v okviru katerega je direktorica Ljudske univerze Koper, Alenka Grželj, spregovorila o prednostih in priložnostih medgeneracijskega učenja.

Na prispevek (od 45:20 dalje)

2014

Starejši so čudoviti in poslušni učenci

Primorske novice, november 2014

“Z medgeneracijskim učenjem odkrivamo toplo vodo, ampak jo moramo. V današnjih gospodinjstvih namreč živita samo dve generaciji, redkokdaj še tretja ali celo četrta. […] Starejši so tisti, ki podajajo vrednote, tradicijo, običaje – in to moramo spodbujati. Mlade izkušnja pomoči starejšim bogati, jim da smisel. Starejši pa so čudoviti učenci, voljno sprejemajo znanja in so poslušni.” Tako je koristi medgeneracijskega učenja povzela Kristina Udovič Kocjančič, več o aktivnostih pa si preberite v novici.

Na novico

Parada učenja za vse generacije

E-Koper Capodistria, maj 2014

Na Paradi učenja se je v Kopru ob boku lokalnih izobraževalnih ustanov in najrazličnejših društev, klubov, zvez predstavila tudi Ljudska univerza Koper. Z ostalimi sodelujočimi je obiskovalcem predstavila svoje raznolike programe in dejavnosti – rdeča nit, ki je povezovala vsebine dogodka in sodelujoče ustanove, pa je ravno pomen vseživljenjskega učenja.

Na novico

vir slike: E-Koper Capodistria

2013

V OŠ Prade so zasadili 12 sadnih dreves

E-Koper Capodistria, december 2013

Učenci OŠ Prade so v okviru več delavnic skupaj z upokojenci in varovanci delovno terapevtskega centra Barčica obrali oljke v šolskem oljčniku, se podučili o permakulturi in s skupnimi močmi zasadili 12 sadnih dreves. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep, ki je skupaj z ravnateljico šole Franko Pegan Glavina in direktorico Ljudske univerze v Kopru Alenko Grželj v šolskem sadovnjaku zasadil svoj prvi kaki.


Na novico

Odkrivanje sveta skozi objektiv

Primorske novice, junij 2013

Varovanci Varstveno delovnega centra Koper – enot Izola in Portorož so v sklopu brezplačnega tečaja Svet skozi objektiv (že tretje leto zapored) pod vodstvom Branka Vuge v objektive svojih fotoaparatov lovili nevsakdanje motive in iskrive prizore, ki so jih srečali v urbanih in naravnih okoljih obalnih krajev. Tečajniki so v dveh mesecih pridobili veliko novega znanja in veščin, nastali izdelki pa so bili predstavljeni na razstavi v okviru 18. Tedna vseživljenjskega učenja.

Na novico

Vir slike: Primorske novice

S kliki do znanja: tečaji računalništva na LU Koper

Bobnič – La Crida, junij 2013

»To potrebujemo, da nas čas ne povozi«, je dejala ena od udeleženk brezplačnih tečajev digitalnega opismenjevanja na LU Koper v okviru operacije Dvig ravni pismenosti. Več o tečajih si preberite v članku glasila Bobnič (str. 33).

Na novico

2012

Ljudska univerza in njenih prvih 50 let

Glasilo Bobnič/La Crida, oktober 2012

Ljudska univerza Koper je letos v koprskem Pokrajinskem muzeju obeležila 50. obletnico ustanovitve. Svečanosti so se udeležili predstavniki vseh treh obalnih občin, pomembnih državnih institucij in organizacij za izobraževanje odraslih. Praznovanje je pospremil Obalni komorni orkester z maestrom Patrikom Greblom.

Na glasilo (str. 21)

Ljudska univerza Koper obeležuje 5o. obletnico delovanja

Žurnal24, september 2012

Mag. Igor Kotnik, sekretar Zveze ljudskih univerz Slovenije je o LU Koper povedal:

»Ko govorim o Ljudski univerzi Koper, morem omeniti še eno stvar, in sicer vašo nesebičnost. Nesebičnost na področju podajanja znanja naprej drugim. Namreč v ljudskih univerzah in naših članicah, se vam moramo zahvaliti, da ste pomagali marsikateri ljudski univerzi izboljšati delovanje, da ste jim nesebično podali znanje. Brez vaše pomoči, brez vaših prizadevanj, danes marsikatera ljudska univerza, nebi bila tako uspešna kot je.«

Predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Boštjan Zgonc je na slovesnosti, ki smo jo maja 2012 praznovali v Pokrajinskem muzeju Koper:

»Danes praznujete v Kopru in mi se vam z veseljem pridružujemo. Ob tem se zavedamo, da so bili širši družbeni okvirji in stališča lokalne skupnosti, pomemben dejavnik za delo Ljudske univerze v Kopru. Še bolj kot to, pa so bili pomembni ljudje, ki so vedno znova odkrivali potrebe svojega okolja, strmeli h kakovosti in strokovnosti, iskali možnosti za izzive svojega časa, vedno znova in vedno znova uspešno.«

Podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep ob 50-letnici delovanja Ljudske univerze Koper:

»Na Mestni občini Koper se dobro zavedamo, da sta znanje in izobraževanje zlata vredna, prav tako pa je pomemben del celotnega izobraževalnega sistema tudi segment izobraževanja odraslih, kar je tudi razlog, da delovanje Ljudske univerze Koper od njenih samih začetkov spremljamo in jim namenjamo prav posebno pozornost. Ljudska univerza je namreč tista, ki s svojimi bogatimi programi pomaga našim občanom pridobivati dodatna znanja, ali svoja znanja dopolnjevati skladno s potrebami trga dela, in velja v očeh Koprčank in Koprčanov za zavod, ki s svojo hitro odzivnostjo reagira na potrebe posameznikov, skupnosti in gospodarstva.«

Imate vprašanja? Nanje vam lahko odgovori:

Informacijska pisarna

Informacijska pisarna

Morda bi vas zanimalo tudi:

Dostopnost