Stanje na trgu dela, lastnosti mladih, ki vstopajo nanj in širše družbene razmere postavljajo nove pogoje tudi na področju zaposlovanja. Kako mlade podpreti pri njihovem vstopu na trg dela, kako delodajalce čim bolje pripraviti na mlade, ki bodo postali del njihovega podjetja, kako razmišljati o zaposlovanju mladih skozi prizmo sodobnih trendov smo raziskovali v projektu NEKSTEP Korak naprej za mlade v manj dinamičnih okoljih.

Ljudska univerza Sežana je s partnerji Ljudsko univerzo Koper, Središčem Rotunda in International Development Norway organizirala zaključno konferenco projekta NEKSTEP Korak naprej za mlade v manj dinamičnih okoljih. Konferenca se je odvila v sredo, 17. 4. 2024, v hotelu Maestoso v Lipici. Dogodek je bil posvečen predstavitvi rezultatov projekta NEKSTEP, namenjenega olajšanju prehoda mladih v zaposlitev, ki so ga partnerji izvajali med 1. 7. 2022 in 30. 4. 2024. Partnerji smo v projektne delavnice na temo karierne orientacije in podjetništva skupno vključili več kot 500 mladih v Obalno-kraški regiji. Mladim smo partnerji nudili tudi osebna svetovanja. Dodana vrednost projekta so bila predavanja in delavnice za svetovalce, ki delajo z mladimi. V projektu so lahko spoznali sodobne mlade (česa si želijo od odraslih, kako se jim odrasli lahko približajo …), kako voditi pogovor z mladimi ob upoštevanju čustvene regulacije in kako se mladim približati s pomočjo kreativnih metod.

Rezultate projekta NEKSTEP so v prvem delu konference predstavili Sanda Božeglav, organizatorka izobraževanja odraslih na Ljudski univerzi Sežana, Bojan Mevlja, direktor Središča Rotunda, Ksenija Zečević, organizatorka izobraževanja na Ljudski univerzi Koper, in direktorica Ljudske univerze Koper, Tina Rožac. Zbrane je v vlogi gostiteljice nagovorila Marjeta Stepančič Slavec, direktorica Ljudske univerze Sežana. Konferenco je obogatila Particija Horvat iz podjetja Marko 5 Gradnje, ki je predstavila primer dobre prakse sodelovanja z mladimi, ki so na hekatonu, organiziranem v okviru projekta NEKSTEP, ponudili ideje za digitalizacijo gradbeništva. Konferenco je povezoval Žan Papič, ki je odlično moderiral okroglo mizo in ob dobršni meri smeha dogodek sklenil s kariernim stand up-om.

Drugi pomemben del zaključne konference je bil namenjen okrogli mizi, kjer so strokovnjaki s področja zaposlovanja mladih in predstavnica mladih razpravljali o vstopu mladih na trg dela in razmišljali o lastnostih sodobnih mladih, ki gradijo svojo kariero. Na okrogli mizi so sodelovali Vladimir Popovič, vodja ZRSZ Območne službe v Kopru, Nassim Djaba z Impact Hub Ljubljana, Neva Strel Pletikos iz Centra za osebno rast Koper in Ula Stepančič z Zavoda Scale with US. Nassim Djaba je izpostavil: »Na zaposlitvenem razgovoru mladi vprašajo, kakšne vrednote ima delodajalec /…/ Danes so delodajalci tisti, ki morajo dobro predstaviti delo, da bodo mladi pripravljeni vsak dan 8 ur svojega časa investirati pri njih.«. Vladimir Popovič je poudaril, da ZRSZ že dela v smeri ozaveščanja delodajalcev, da se tudi sami aktivirajo in raziščejo nove načine pridobivanja kadrov, saj ustaljeni načini niso več dovolj. Neva Pletikos Strel, sicer izkušena svetovalka na osnovi šoli, zdaj samostojna podjetnica, je poudarila, da imajo mladi veliko informacij, tudi o poklicih, a jim včasih zmanjka veščin, da bi jih prenesli v prakso »Zelo dolgo delujejo suvereni, ‘stisne jih’ tik pred odločitvijo«. Ula Stepančič, uspešna mlada podjetnica, je mladim svetovala »ne smete biti tiho, upajte si vprašati, pojdite po pomoč, ko jo potrebujete«, in izpostavila, kako ključno je imeti mentorja, ki te vodi na poti. Mentorstvo je bila rdeča nit, h kateri so se vračali vsi sogovorniki okrogle mize.

Grafično žetev dogodka je opravila Špela Gorjan iz Nariši mi zgodbo, ki je konferenci dala tudi močan vizualni vtis. Čudovite fotografije pa so delo Blaža Lenčka.

Projekt NEKSTEP Korak naprej za mlade v manj dinamičnih okoljih sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 368.026 EUR. Namen projekta je mladim v regiji olajšati prehod med izobraževanjem in zaposlitvijo, ne glede na to, na kateri ravni zaključijo formalno izobraževanje.


Več informacij o javnem razpisu in finančnih mehanizmih je dostopnih na:
https://www.norwaygrants.si/
https://eeagrants.org/
https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-kohezijo-in-regionalni-razvoj/

»Ta spletna stran je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino te spletne strani je odgovorna izključno Ljudska univerza Koper in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.«

Dostopnost