Koper, 10. maj 2024 – v organizaciji Andragoškega centra Slovenije (ACS) in Ljudske univerze Koper je v Gledališču Koper potekalo slavnostno nacionalno odprtje največjega slovenskega festivala učenja – 29. Tednov vseživljenjskega učenja. Festival prireja nacionalni koordinator ACS v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih v svojem življenju prevzemamo kot posamezniki, udeleženci na trgu dela ter člani različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana Slovenija, učeča se dežela.

V osrčju dogodka so bili razglašeni letošnji dobitniki Priznanj za promocijo učenja in znanja zglednim učečim se iz Slovenske Istre z okolico:

  • Slobodan Simič – Sime – Avtor številnih knjig, fotograf, modelar, zbiratelj z izjemno bogato zbirko starih predmetov, snovalec največjega bodočega muzeja slovenskega turizma, ki si z vsem srcem prizadeva za ohranjanje kulturne dediščine Pirana, in pobudnik ideje o zaščiti mediteranskega načina življenja.
  • Fotografska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola – Fotografska skupina deluje že 18. leto. Njeni člani v tretjem življenjskem obdobju ustvarjajo navdihujoče fotografske podobe raznolikih motivov v različnih tehnikah, ki so na ogled širom Slovenske Istre.
  • Ainura Seisembayeva – Strastna zagovornica učenja, ki je s trdim delom in vztrajnostjo premagala vse jezikovne in kulturne ovire ter si v le nekaj letih ustvarila novo pot izven rodnega Kazahstana.  
  • KRU.T – Krožek za kulturno, športno in podporno udejstvovanje – Ena redkih dvojezičnih organizacij, ki že 40 let aktivno deluje na področju vseživljenjskega učenja na širšem območju mesta Trst. Društvo je v slovenski skupnosti v Italiji nepogrešljivo pri spodbujanju preventive, izboljšanja kakovosti življenja in izobraževanja odraslih.
  • Alenka Grželj – Dolgoletna direktorica Ljudske univerze Koper, aktivna tudi v Zvezi ljudskih univerz Slovenije. Neprecenljiv je njen prispevek k razvoju vseživljenjskega učenja – med drugim v okviru Andragoškega centra Slovenije.  Angažirana zagovornica izobraževanja ostaja tudi po upokojitvi.

Na slavnostnem nacionalnem odprtju festivala so bili slikovito predstavljeni pomen, vloga in potek Tednov vseživljenjskega učenja. Dogodek je bil izveden ob finančni podpori Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Mestne občine Koper. Obiskalo ga je prek 200 gostov, med njimi tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Zbrane so poleg njiju nagovorili direktorica Andragoškega centra Republike Slovenije dr. Nataša Potočnik in direktorica Ljudske univerze Koper dr. Tina Rožac. Z navdihujočim govorom je nastopil tudi predsednik društva Naredi nekaj za naravo, prostovoljec, okoljevarstvenik in nominiranec za osebnost leta 2018 ter dobrotnika leta 2023 dr. Miha Vivoda.

Dogodek je na široko odprl vrata učnemu vrvežu po vsej Sloveniji z letošnjo krovno temo Učenje je življenje – naj krepi in radosti! Festival bo potekal od 10. maja pa vse do 16. junija. Kot vsako leto bodo tedni zaživeli na številnih prizoriščih, povezanih z učenjem, izobraževanjem in ustvarjalnimi dejavnostmi; ta so iz leta v leto številnejša. Če so leta 1996 začeli s 450 dogodki po vsej državi, jih je bilo v letu 2023 že več kot 9.000, obiskovalcev pa kar okrog 150.000. Letos se organizatorji nadejajo vsaj tolikšnih številk, hkrati pa obljubljajo še pestrejšo ponudbo vsebin, med katerimi že lahko izbiramo v koledarju dogodkov na spletni strani tvu.acs.si.

Dostopnost